Kaatsen is een coördinatiesport waar meerdere technische aspecten zoals oog hand coördinatie, voetenwerk en techniek om de hoek komt kijken. Om die reden is het van groot belang om de jeugd zo vroeg mogelijk op een speelse en enthousiaste manier met deze aspecten in aanraking te laten komen. Dat is voor mij de reden om kaatsverenigingen en basisscholen met elkaar in contact te brengen. Ik laat de jeugd ervaren, voelen en beleven waarom kaatsen zo’n leuk spelletje is.
Hoe ziet de voorbereiding er in de praktijk uit? In een vrijblijvend gesprek ga ik met geïnteresseerde verenigingen om tafel om te kijken welke scholen er in het dorp/stad zijn. Op basis van de normen en waarden van de vereniging stellen we een plan van aanpak op. Hierin staat duidelijk omschreven wat de frequentie van trainingen is, wat we van de school verwachten en wat de verwachtingen zijn vanuit de vereniging. Op basis van dit plan legt de vereniging de contacten met de scholen en gaat de school enthousiast maken om mee te werken aan deze vorm van training en educatie op scholen. De trainingen zijn bedoeld voor de groepen 3, 4 en 5 van de basisscholen. Ook voor de groepen 6, 7 en 8 kan ik een geschikt trainingsprogramma maken.
De school is enthousiast en bereid om mee te werken, wat doen we nu? De vereniging stuurt mij de contactgegevens van de school en ik maak een afspraak voor het geven van een theorieles kaatsen op school en 3 praktijklessen op het veld. Ik neem de jeugd op een enthousiaste manier mee in de uitleg van het kaatsen en natuurlijk is er voldoende ruimte om zelf een balletje te slaan. De jeugd leert hier vooral plezier te beleven aan het kaatsen. Doelstelling is om elke deelnemer met een lach het veld af te laten gaan.
Het vervolg voor de vereniging? De jeugd is enthousiast en wil graag vaker kaatsen. Sommigen hebben het spelinzicht en spelplezier snel onder de knie, maar er zijn ook een aantal waarbij het plezier er wel is, maar het inzicht en de coördinatie nog niet. In beide gevallen is het van belang dat we ze het podium bieden om te gaan kaatsen. Daarin kijk ik met de vereniging naar de mogelijkheden voor het aanbieden van trainingen en competitiekaatsen binnen de eigen club. Advies: Organiseer bij voorkeur een aparte training voor beginners . Op die manier groeit de gehele groep in eigen tempo. De jeugd gaat het leuk vinden en maakt nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.
Nieuw lid van de vereniging? Organiseer voor de nieuwe aanwas een activiteit die aansluit bij het niveau van de groep. Uitgangspositie hierbij moet plezier zijn. Sluit het seizoen leuk en attractief af. De jeugd moet naar huis gaan met het gevoel dat ze er volgend jaar weer bij willen zijn. Benader de jeugd direct na deze activiteit actief om ze als lid van de vereniging binnen te halen. Doe dit persoonlijk en niet via de mail. Dit kost meer tijd maar levert over het algemeen meer nieuwe leden op.
Hoe zorg ik ervoor dat we dit project borgen binnen onze organisatie? Voor het borgen van het scholenproject gaat het op basis van “Meten is Weten” Bij het opzetten hiervan kan ik prima ondersteunen. Hierbij kan het gaan om het opstellen van een draaiboek, jaarlijks gaan meten hoeveel nieuwe leden er uit een project zijn gekomen en hoeveel dit hadden kunnen zijn? Meten is weten en daarom is het van groot belang dat dit vastgelegd wordt in de notulen van de vergadering van de verenigingen. Wij kunnen jullie voorzien van de tools indien je ze nodig hebt.
Slotconclusie: Nu investeren in de toekomst zorgt voor resultaten op de lange termijn. Talent heeft iedereen, het is de kunst het te willen zien en omarmen. Bind de jeugd dus op het moment dat ze keuzes beginnen te maken. Het “Training en Educatieproject” kan u daar bij helpen.
Kosten: Op basis van vereniging specifieke vragen kan ik een vrijblijvende offerte opmaken.