Hoe zorgen we ervoor dat onze opgeleide trainers op niveau blijven?
We zijn erg blij met onze trainers maar hoe houden we ze op niveau en kunnen we ze helpen bij de hedendaagse problematiek. Vanuit de KNKB worden er leerzame cursussen gegeven waarbij je de grondbeginselen en basis van het training geven goed wordt vastgelegd. Echter ga je je pas een goede trainer voelen wanneer je veel vlieguren hebt gemaakt. Met andere woorden: door veel trainingen te geven ga je ervaring opdoen.
Waar zit de behoefte van de sporter: Onze klant, de sporter heeft tegenwoordig behoefte aan enthousiasme, vertrouwen, begrip en wil er conditioneel en technisch goed op staan. Daarnaast is er veel vraag naar mentale en tactische trainingen. Er worden vooral trainingen aangeboden op technisch en conditioneel vlak. Mentaal en tactisch gezien blijft een beetje het ondergeschoven kindje. Maar……. Wanneer we graag mee willen in de ontwikkeling van de sporter, dan moeten we daar op inspringen.
Wat bedoelen we met train de trainer: “Een dag niks geleerd is een dag niks gedaan”. Met andere woorden: wanneer wij als trainers er voor open staan om tijdens onze training feedback te ontvangen en dit zien als een cadeautje, krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen. We krijgen een cadeautje om onszelf als trainer te ontwikkelen. Moet je het dan overal mee eens zijn? Nee, dat hoeft helemaal niet. Maar door met elkaar het gesprek hierover aan te gaan krijgen we de mogelijkheid om onszelf als trainer te ontwikkelen en jezelf als trainer nog beter te maken.
Uitvoering: Als “train de trainer” coach ben ik aanwezig bij de trainingen van de vereniging. Ik observeer en beoordeel de trainers op de manier van training. Hoe gaat de jeugd met de trainer om en andersom, hoe worden de aanwijzingen van de trainers opgepakt, wordt het praatje, plaatje, daadje voldoende gebruikt, hoeveel tijd is een sporter actief bezig en hoelang staat de sporter te wachten. Wat is de positie van de trainer bij het geven van aanwijzingen, wie gooit de ballen aan bij het seriewerk. En zo kunnen we nog wel veel meer dingen op gaan noemen.
Evaluatiegesprek: Na de training is het tijd voor persoonlijke feedback. Ook zal er feedback zijn in groepsverband wanneer het gaat om algemene dingen. Wanneer de trainer zichzelf open stelt voor feedback, is dat direct het moment voor een trainer om zich verder te ontwikkelen.
Wat levert het op: Wanneer de vereniging trainers de kans bied zichzelf te ontwikkelen, gaan zij het verkregen enthousiasme, plezier en passie voor deze prachtige sport overdragen op de nieuwe generatie sport(s)ters. De vanuit plezier en passie verkregen energie zal resulteren in mooie prestaties van elke sporter op zijn of haar eigen niveau.
Voor verenigingen: Ook uw vereniging heeft trainers die het verdienen om eens een schouderklopje te krijgen of dingen even net op een andere manier te gaan doen en zichzelf verder te ontwikkelen. Ook uw vereniging zou graag investeren in het huidige trainerskorps van de vereniging. Aarzel dan niet en neem contact op met info@wybevisser.nl of stuur een app naar 06-44716030
Kosten: In een vrijblijvend gesprek ga ik eerst met de belangstellende vereniging in gesprek om vervolgens een vrijblijvende offerte op te maken naar de wensen van de vereniging.